Spännande...

Ett vin som legat sina sista 2 månader under lagringen på whiskyfat? Det kan ju smaka hur som helst...

2015 Apothic Inferno! - Vad är det då? Jo! Det är ett rött vin som spenderat sin sista lagring på amerikanska whiskyfat under 60 dagar borta på västkusten i USA, närmare bestämt i Kalifornien. 

Detta exklusiva vin är ett resultat av mångårig erfarenhet av vinmakeri och inspiration från whiskyns härligt rökiga och djupa smaktoner.

Den största delen av druvorna är Zinfandel som kommer från premiumvingårdar i de centrala delarna av just Kalifornien, framförallt runt en stad som heter Lodi. Övriga druvor (för det är ett par stycken, se nedan), dock största delen merlot, är från Washington State.

Vinet lagras först på ståltank med ekstavar av både amerikansk och fransk ek och därefter på amerikanska whiskyfat av vit ek.

Ja, ja, ja... Men hur ser det ut samt hur doftar och smakar det då? Det skall jag ta och tala om för er! Utseende: Hög densitet (det vill säga, när man "vispar runt" vinet i glaset så hänger det liksom kvar längs glaset och sakta rinner nedåt, vinet är alltså lite "tjockare" än t.ex. vatten), djupröd färg som nästintill är åt det brunaktiga hållet.

Doft: Gran, skog, mossa, jordgubb, lingon, viss spritighet (troligtvis från lagringen på whiskyfatet).

Smak: Vid första kontakt med vinet så upplevs en viss spritighet i smaken som förvånar något, detta antagligen återigen från dess slutlagring på just whiskyfat. Denna upplevda spritighet hänger dock inte kvar särskilt länge i gommen och försvinner helt efter en stund. Smaktoner som hittas är honung, övermogna plommon, hallonkompott, lingon och choklad. Även en hint utav svartpeppar.

Betyg: Blev ganska så förvånad över dess smak till en början på grund utav den spritighet som först utsöndrades, men efter ett tag när det stått och dekanterat (dvs. stått öppnat och "andats"/luftat) så växte det absolut och smakerna samt dofterna, som tidigare varit instängda i denna något extravagant designade flaska, lugnade ner sig och resulterade i ett riktigt gott vin som jag gärna hade serverat till exempelvis en köttbit eller mustig gryta under en söndagsmiddag med ett par vänner. Som sällskapsvin tror jag att det är lite för "uppkäftigt" på grund utav att det finns ganska så många sidor utav vinet. :)


2015 Apothic Inferno Ursprung: USA Producent: Apothic Wines, Modesto CA Druvor: 44% Zinfandel, 24% Merlot (Washington State), 12% Syrah, 7% Petite Sirah, 2% Cabernet Sauvignon, och 11% blandade röda druvor Alkoholhalt: 16% Sockerhalt: 4,3 g/l Art.nr: 70387 Pris: 149kr

Lanseras: IDAG! (1 december 2017) In och beställ från Systembolaget! Vinet släpps i en begränsad upplaga och Sverige får ta del av 4000 flaskor, så skynda er!