S. PELLEGRINO YOUNG CHEF AWARDS 2018

Yes, ni läste rätt! Jag fick äran att närvara på S.PELLEGRINO YOUNG CHEF AWARDS 2018 galamiddag på Fotografiska i tisdags! Wow.

Eller rättare sagt, både jag och min underbara flickvän/sambo/livspartner/bättre hälft Nathalie Anna Gill fick äran att vara där! Det var så himla mysigt att gå tillsammans med henne. Hon är bäst.

Under dagen i tisdags så hölls själva tävlingen på restaurangen Aveqia i Stockholm vilket då var semifinalen där representanter från både skandinavien och baltikum medverkade för att få bli en utav de 21 kockar som går vidare från hela världen till finalen i Italien under sommaren 2018.

Juryn, bestående utav bland andra Tom Sjöstedt som svensk representant, Nikolaj Skadborg från Danmark och James Maxwell-Stewart från Norge med flera, bedömde rätterna efter tävlingens ”fem gyllene regler” vilka är: - ingredienser - färdighet - innovation - utseende - budskap Efter mycket diskussioner och en hård kamp om förstaplatsen då samtliga rätter var otroligt välkomponerade, så kom man fram till en vinnare... nämligen svenska Anton Husa som jobbar på Upper House Dining i Göteborg till vardags! Anton kommer alltså att representera Sverige i finalen utav S.Pellegrino Young Chef 2018 i Milano i juni nästa år. Så otroligt roligt att just en svensk vann!

Anton vann med sin rätt ”Torsk med purjolöksfjäll” vilken bestod utav karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse. Yum.

Sen så var det ju faktiskt en middag i samband med prisutdelningen också, där även vi gäster fick äta en utsökt 3-rättersmiddag signerad Jessica Frej! Menyn bestod utav höstsoppa med svamp, jordärtskocka, pocherat ägg och tryffel till förrätt, lättsaltad röding, ljusa rotfrukter, picklad fläder och hollandaise på brynt smör till huvudrätt och slutligen krämig mjölkchoklad, sorbet på mörk choklad, hösthallon och kakaosmulor till dessert.

 

Men vänta nu, vad är själva syftet med tävlingen då?

Jo, tävlingens syfte är att lyfta och utveckla unga kockar samt förbättra fine dining runt om i världen. Deltagarna får inte vara över 30 år och de ska ha minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som antingen kock, souschef eller linjekock.

24 åriga (!) vinnaren Anton Husa!

Foto taget utav: Niklas Veenhuis Vinnarrätten ”Torsk med purjolöksfjäll” Foto taget utav: Niklas Veenhuis

 

Stort tack till FOOD & FRIENDS för inbjudan!