Öl & whisky i klassisk Irländsk tradition!

Visste ni att Tullamore under flera år tillverkade både sin whisky såklart, men också öl i sitt destilleri en gång i tiden?Detta just för att man i sann Irländsk traditionsenlig anda brukade dricka dessa två drycker tillsammans då smaktonerna i dem får nya uttryck och ger upphov till helt nya spektran ifall man just dricker de vid samma tillfälle.

Med detta med sig i minnet, och även på grund utav PANGPANG Brewerys grundare Fredrik Tunedal för en tid sedan reste över till Tullamores destilleri i Irland för att initialt endast besöka dem, njuta utav kulturen och se hur det gick till när dem tillverkade sin whisky, men väl där så väcktes idéen och inspirationen till att ta fram ett öl där man på något sätt gifte samman ett öl med Tullamores whisky, och här är vi nu!

Men whiskyn är ju den samma, då måste det måste ju vara något speciellt med ölet? Det kan ni hoppa upp och sätta er på att det är! PANG PANG Brewery har tillsammans med Tullamore gjort något så häftigt som att de har tagit den jäststam som Tullamore använder sig utav när de gör whisky, och brygger ölet på densamma! Det är faktiskt första gången någonsin som Tullamore delar med sig utav sina jäststam, så detta är historiskt därtill! Plus att de de även använder sig utav kvävgas för att brygga ölet. Sjukt coolt.

Men hur smakar det då? Det smakar jättegott. Jag får tydliga humletoner i smaken nära en IPA i karaktären trots att det inte är det egentligen. Syrlighet i form utav citrus, smaken hänger kvar ett bra tag i munnen efteråt och skumkronan håller sig relativt länge, vilket jag tycker är trevligt.

Och blir det verkligen någon sillnad om man dricker de ihop? Det blir det! Enligt min åsikt så gifter de sig inte likt rom tillsammans med exempelvis mörk choklad, men det är förmodligen inte meningen heller.

Det beror också lite på i vilken ordning man dricker dem märkte jag. Först öl sedan whisky: När man dricker de i denna följd så mättas spritigheten i whiskyn och de söta vaniljtonerna från ekfatslagringen kommer fram i mycket större utsträckning. Helt i min smak!

Först whisky sedan öl: En beskare ton där whiskyn absolut inte lägger sig ovanpå ölet, men smakerna jämnas ut och det blir en helt annan karaktär i smakerna. Fortfarande väldigt gott!

Jag föredrar ordningen öl följt utav whisky helt enkelt.

PangPang & A Brew har nummer 78581 på Systembolaget och ingår i beställningssortimentet. Den säljs i flaska á 33 cl till ett pris av 48:70 kronor. Ölet kommer även vara tillgängligt på Penny & Bill i Stockholm fram till 1 november 2017.

Så sjukt snygg design på flaskan. Mycket bra gjort, Tullamore DEW och PANG PANG Brewery!

Och självklart ett stort tack till Spotlight PR för att jag fick testa på detta spännande samarbete!