Har ni hört historien om Plantation Rum och Mackmyra Whisky?

I förra veckan var jag på ett otroligt härligt event tillsammans med Plantation Rum och Mackmyra Whisky arrangerat utav A&Nc Anledningen till detta event? Lanseringen utav samarbetet mellan Plantation Rum och Mackmyra Whisky!

Eventet var förlagt på Mathias Dahlgrens nya restaurang Rutabaga vid Grand Hotel här i Stockholm. Wow, vad fint det är där inne!

Till vår provning så hade även gänget på Rutabaga skapat 4 olika desserter ämnade just för detta tillfälle som vi fick äta tillsammans med de olika romsorterna. - De vet hur man lagar mat där, det är en sak som är säker, haha.

Provningen hölls utav självaste Alexandre Gabriel, Plantations ägare och Master Blender (!), vilket såklart var en stor ära.

Han berättade att de vid Maison Ferrand förutom att göra rom, även gör gin, cognac och vissa likörer. De har fixat det så smidigt att de på sommaren gör gin i sina pannor, och på vintern gör de cognac. Plus att eftersom att de gör både cognac och rom, så sker självklart den andra lagringen utav romen på deras egna cognacfat, det kan ju inte bli bättre helt enkelt. :) (Cognac har de faktiskt till och med gjort på gården sedan 1650!)

Efter provningen så hade jag även äran att få sitta ned och ha en pratstund med just Alexandre, vilket var otroligt trevligt! Nedan följer en kort summering utav vårt samtal, ej citerat, samt en del utav presentationen sammanflätat, på engelska;

  • How did the idea of doing the last storing on Mackmyras Swedish oak casks came to life?

It all started two years ago when Christof Von Heincz at Springwine and Eric Bräck at Mackmyra met at the Stockholm Beer & Whisky Festival discussing that it would be fun to do something together, and well yeah. Here we are!

  • Why Sweden and a Swedish collaboration of all places? We are of course thrilled, but I’m just curious, haha.

When Christof told me about this idea I was very glad, I experiment a lot with storing our rums on different wood casks, and I have never tried out Swedish oak, so this was perfect!

It's also extra fun with this collaboration because when we first started making Plantation Rum, we tried it out in France first, where it really took off and sold really good! When we later on wanted to try our wings outside of France, the first market we tried it on was actually Sweden! Where luckily enough it took off really well as well!

-

Alexandre berättar att han fortfarande har, efter hela 28 år som Master Blender för Plantation Rum, idéer som snurrar runt i hans huvud som bara längtar efter att få komma ut och förverkligas. På grund utav detta så är det mycket troligt att Alexandre kommer hålla på i ytterligare 28 år att utveckla och skapa nya spännande smaker för oss dödliga att få avnjuta.

Tack än en gång, Alexandre! Vi ses i Cognac!

Alexandre Gabriel Här har ni dem!

  • Plantation Barbados 16 Years Single Cask Elegant Ursprung: Barbados | Alkoholhalt: 41,4 % | Lagringstid: 16 år – Bourbonfat 11år, Cogancsfat: 4år, Mackmyra Swedish Oak: 1 år | Färg: Mahogny | Vol: 70 cl | Antal flaskor tillgängliga i Sverige: 702 | Artikelnummer: 99274 | Lansering: 3/11 - 2017 Pris: 999 kr Hur smakar den då? - Man känner helt klart whiskyn, mest i doften men också i smaken. Till och med att det är just Mackmyra väldigt distinkt. Romen finns i bakgrunden med sin karaktäristiska smak.

 

  • Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök Ursprung: Barbados | Alkoholhalt: 40,6 % | Vol: 70cl| Lagringstid: 6 år – Bourbonfat: 4år, Cognacsfat: 1år, Mackmyra Ambassador 1år | Färg: Mahogny | Antal flaskor tillgängliga i Sverige: 2200 | Artikelnummer: 99323 | Lansering: 3/11 – 2017 Pris: 999 kr Hur smakar den då? - En väldigt distinkt rökdoft, vilket är väldigt häftigt då romen fått denna doft endast efter att ha legat på ett vanligt rökfat det sista året. Alltså ingen rök har tillsats överhuvudtaget. Smaken har även den mycket rökighet, nästintill för mycket så att det blir en upplevelse utav att dricka en whisky snarare än en rom.