Brochet

Hi there! This has been a really eventful week with alot of fun things happening.

Beside getting to hang with both my sister and brother on thursday (this rarely happens because my brother lives in Gothenburg), the peak of this week so far happened already on Monday when I got the chance to meet Frédéric Brochet, the owner of Brochet wines and also try his two new wines Brochet Blanc de Blanc Chardonnay and Brochet Facile Grenache Blanc. Both wines are released at Systembolaget on the 1st of June, perfect timing before all the summer adventures ahead!

The event, which was hosted at the great restaurant Ångbåtsbryggan at Strandvägen Kajplats 18, started with a wine lunch consisting of fresh oysters together with the Brochet Blanc de Blanc, which is a sparkling wine, as a starter. A perfect combination! This was followed by a soy marinated tuna with artichoke, cilantro, kimchi, mushrooms and chili mayonnaise paired with the Brochet Facile Grenache Blanc. Also this pairing made in heaven, the fatty dish together with the acidity in the wine balanced all the flavors and really created a depth. We also got to try pickled herring with new potatoes, red onion and fresh horseradish, white asparagus with tomato pesto, parmesan, pea sprouts and rocket salad plus much more.

A really well balanced menu that I enjoyed very much!

 

After the lunch it was fishing time!

We got to join a fisherman out on the ocean to try and catch some pike (this because "Brochet" means pike on french!). None of us got any luck, but that didn't matter because the company, food and wines were all a real pleasure to enjoy.

Frédéric Brochet is really passionated about wine, ever since he was a small child he has watched and participated in his family's winemaking. At the age of 23 he started Ampelidae which is the company that owns Brochet wines down in France, a really inspiring story I must say!

 

Brochet Blanc de Blanc Chardonnay Sparkling wine, Nr. 7919 at Systembolaget. 99 SEK. A dry wine with 100% Chardonnay grapes, citrusy tones, long after taste, suitable both for enjoying just as it is as an apertif and pairing with food. This wine is made with the traditional method where the wine first is fermented in oak casks, then a second fermentation is made in the bottle. After this the wine is stored for 10 months. A really great wine that I gladly would recommend for all summers activities!

Brochet Facile Grenache Blanc White wine, Nr. 5492 at Systembolaget. 79 SEK. Also this a dry wine but with 85% Grenache Blanc and 15% Grenache Gris. Some herbs and lemon together with green apples in the taste, perfect compliment to everything from grilled meat to lighter salads with chicken or the like. This wine has been cold-fermented (a slower process) to preserve the characteristics. After this stored in stainless steel tanks for about 4 months. Also this a very good wine! Should be enjoyed together with food to make the most of it's flavors.

All Brochet wines are organic and also vegan (!).

A big thank you to everbody invloved in this lovely day! Special thanks to; Oenoforos Senses Wineclub Frédéric Brochet Ångbåtsbryggan


Hallå där!

Detta har varit en riktigt händelserik vecka med många roliga saker som hänt.

Förutom att hänga med både min syster och bror i torsdags (det händer sällan på grund av att min bror bor i Göteborg), så inträffade höjdpunkten på veckan redan i måndags när jag fick chansen att träffa Frédéric Brochet, ägaren till vinproducenten Brochet, och prova hans två nya viner Brochet Blanc de Blanc Chardonnay och Brochet Facile Grenache Blanc. Båda vinerna släpps på Systembolaget den 1 juni, perfekt timing inför sommarens alla äventyr!

Eventet, som hölls på den härliga restaurangen Ångbåtsbryggan på Strandvägen Kajplats 18, startade med en vinlunch bestående utav färska ostron tillsammans med Brochet Blanc de Blanc, som är ett mousserande vin, som apertif. En perfekt kombination! Detta följdes av en sojamarinerad tonfisk med kronärtskocka, koriander, kimchi, svamp och chilimajonnäs tillsammans med Brochet Facile Grenache Blanc. Även denna matchning "gjord i himlen", den feta rätten tillsammans med syrligheten i vinet balanserade alla smaker och skapade verkligen ett djup. Vi fick också prova matjessill med färskpotatis, rödlök och råriven pepparrot, vit sparris med tomatpesto, parmesan, ärtskott och ruccola plus mycket mer.

En riktigt välbalanserad meny som jag uppskattade väldigt mycket!

 

Efter lunchen var det dags för en fisketur!

Vi fick åka med en sportfiskare ut på havet för att försöka fånga gädda (detta för att "Brochet" betyder gädda på franska!). Ingen av oss hade tyvärr någon tur, men det spelade ingen roll eftersom sällskapet, maten och vinerna alla var ett nöje att njuta av.

Frédéric Brochet är verkligen passionerad när det kommer till vin, ända sedan han var ett litet barn han har tittat på och deltagit i sin familj vinframställning. Vid 23 års ålder startade han Ampelidae som är det företag som äger Brochet viner i Frankrike, en riktigt inspirerande historia jag måste säga!

 

Brochet Blanc de Blanc Chardonnay Mousserande vin, Nr. 7919 hos Systembolaget. 99 kr. Ett torrt vin med 100% Chardonnay druvor, citrustoner, lång eftersmak, passar både för att njuta precis som det är som apertif, samt tillsammans med mat. Detta vin tillverkas enligt den traditionella metoden där vinet först jäses på ekfat, för att sedan få en andra jäsning i flaskan. Därefter lagras vinet i 10 månader. Ett riktigt bra vin som jag gärna rekommenderar för alla sommarens aktiviteter!

Brochet Facile Grenache Blanc Vitt vin, Nr. 5492 hos Systembolaget. 79 kr. Också detta ett torrt vin men med 85% Grenache Blanc och 15% Grenache Gris. Toner utav örter och citron tillsammans med gröna äpplen i smaken, perfekt kompliment till allt från grillat kött till lättare sallader med kyckling eller liknande. Detta vin har varit kall-jäst (dvs. en långsammare process) för att bevara druvans egenskaper. Efter detta har det lagrats i rostfria ståltankar i ca 4 månader. Även detta ett mycket bra vin! Bör avnjutas tillsammans med mat för att få ut mesta möjliga smakmässigt.

Alla Brochet-viner är organiska och även veganska (!).

Ett stort tack till alla inblandade i denna härliga dag! Särskilt tack till; Oenoforos Senses Wineclub Frédéric Brochet Ångbåtsbryggan

Ångbåtsbryggan

Ostron

Ostron 1

Nylanseringarna

All mat

Tonfisk

Matjessill

Vit sparris

Inkokt lax

Alla vinerna

Båten in

Jag

Strandvägen in

Ångbåtsbryggan från vattnet