Review: Sjömagasinet, Gothenburg

Today I thought that I would publish one of my previous restaurant reviews from when me and Nathalie visited restaurant Sjömagasinet in Gothenburg a few summers ago. English version: (Original review in Swedish and pictures from our visit below)

Sjömagasinet sjomagasinet.se Gothenburg, Sweden 2015-07-08

Situated right by the sea in the Klippan Cultural Reserve south of Gothenburg city, you will find enchanting Sjömagasinet housed in an old magazine, built in 1775. Name and reputation built by Leif Mannerström himself and Lars Ahlström between 1994 and 2010, to then put this in the same good sense under the direction of Ulf Wagner together with Gustav Trädgårdh. Yes, there are some real heavyweight name who bear the responsibility for this robust, in both pure physical and gastronomic sense, fine-tuned restaurant.

It's a very relaxed atmosphere when you step inside. At the door we are welcomed by a cloakroom attendant who receives our jackets, closely followed by a head waiter who shows us to the table. There is a perfect balance between the "correct" upon arrival to capture the guests in a lovely buzz and later the acted untouched professionalism when the menu and wine list are described simply from memory, especially considering that it is a star restaurant we are situated in.

We enjoy the "Sjömagasinets meny" which this season, among other things, consists of grilled tuna together with sashimi on scallops served together with a miso mayonnaise and thin sliced green asparagus, a grilled pikeperch served with fried potatoes and a lobster bearnaise sauce. However, the menu was not very well balanced as it contained quite heavy dishes throughout. The appetizer consisting of a tomato gazpacho was the element that gave a slightly more cozy element with its fresh and lightly sour tone.

Sjömagasinet is a restaurant that certainly has a high class concerning both service and cooking, the location is very unique which in some ways are positive, but the surroundings have more to be desired of when the restaurant is surrounded by parks and industrial areas. Of course, inevitably, it has blossomed up in modern times, but the overall impression is affected despite this. The menu changes every season, acting as a fresh fan which also allows you to visit frequently.

Price range: Dishes: Approx. 150 SEK (À la carte lunch only), Tasting menus: 645 - 895 SEK. Type of cuisine: Swedish, Fish. Do not miss: The incredibly wide wine list. Wheelchair adapted: Yes. Would I go here again: I would like to give it another chance. Awards: 1 Guide Michelin star. Rating: 3/5


Sjömagasinet sjomagasinet.se Göteborg, Sverige 2015-07-08

Beläget precis vid havet i Klippans Kulturreservat söder om Göteborg stad finner man anrika Sjömagasinet huserat i ett gammalt magasin byggt redan 1775. Namn och rykte uppbyggt utav självaste Leif Mannerström och Lars Ahlström mellan 1994 och 2010, för att sedan försätta stoltsera i samma goda mening under regi utav Ulf Wagner tillsammans med Gustav Trädgårdh. Ja, det är några riktiga tungviktare som axlat ansvar för denna robusta, i både rent fysisk samt gastronomisk mening, fint stämda restaurang.

Det är en mycket avslappnad atmosfär man kliver in i. Vid dörren tas vi emot utav en garderobiär som tar emot våra jackor, tätt följt utav en hovmästare som visar oss till bordet. Det finns en perfekt balans mellan det ”korrekta” vid ankomsten för att fånga in gästerna i ett härligt surr och senare den till sättet agerat obrydda professionalismen när menyn och vinlistan beskrivs ofelbart rakt från minnet, speciellt med beaktning till att det är en stjärnkrog vi vistas i.   

Vi avnjuter ”Sjömagasinets meny” som denna säsong bland annat består utav halstrad tonfisk tillsammans med sashimi på pilgrimsmussla serverat tillsammans med en misomajonnäs och tunt skivad grön sparris, en halstrad gös serverad tillsammans med friterad potatis och en hummerbearneisesås. Menyn var dock inte särskilt välbalanserad då den innehöll ganska tunga rätter överlag. Aptitretaren bestående utav en tomatgazpacho var det inslag som gav ett något gemytligare inslag med sin fräschör och lätt syrliga ton.

Sjömagasinet är en restaurang som förvisso innehar en hög klass både servicemässigt och matlagningsmässigt, läget är väldigt eget vilket på ett sätt är positivt men omgivningen har annat att önska då restaurangen omges utav parkeringar och industriområden. Självklart oundvikligt då edsas blossat upp i modern tid, men helhetsintrycket påverkas trots detta. Menyn ändras varje säsong vilket agerar som en frisk fläkt och som gör att man kan besöka ofta.

Prisklass: Rätter: Ca. 150:- (Endast À la Carte lunch), Avsmakningsmenyer: 645-895:- Typ av kök: Svenskt, Fisk. Missa ej: Den otroligt breda vinlistan. Rullstolsanpassat: Ja. Skulle jag gå hit igen: Jag skulle vilja ge det ännu en chans. Utmärkelser: 1 Stjärna i Guide Michelin. Betyg: 3/5

sjomag-logo Sjömagasinet Matsalen Sjömagasinet Meny Sjömagasinet dukning Sjömagasinet Bröd Sjömagasinet Gazpacho Sjömagasinet Förrätt Sjömagasinet Rätt I Sjömagasinet Rätt 2 Sjömagasinet Dessert