Nordic Sea Winery

Last week I had the honor of joining Oenoforos on a travel to Simrishamn in Skåne during the day to visit Nordic Sea Winery. It was an incredible experience that I will never forget, a lot of impressions and a whole lot of inspiration. Wow.

The day started with a tour of the factory to see how the production works. (They pack 14,000 (!) liters per hour and between 24-27 boxes a minute) Then there was a wine tasting with a couple of the wines produced by Oenoforos, including Footsteps, Crudo Prosecco, Cycliste Côtes du Rhône Villages, Il Nostro and many others. This was followed by a delicious lunch consisting of caesar salad, chorizo, truffle salami, chicken and caprese salad plus much more served in the form of a share-with-friends style where you sent the food around and enjoyed it together. Perfect setup!

We also helped to crop the vineyards together with Gerd Stepp, who is also responsible for a wine project at Nordic Sea Winery right now. The project is based on picking the grapes (whole bunches) for wine at their vineyard in Tuscany, but then not doing anything else but just loading them on a chilled lorry and bringing them up to Simrishamn to complete the process completely on site in the winery here in Sweden. They have chosen to use the syrah grape, which, like the project, is very unique just because they come from Tuscany.

We tasted this wine directly from its different storage vessels, ie. brand new oak barrels, used oak barrels as well as amphoras, which are made of a kind of clay to produce a very unique taste for the wine. They have chosen to put the wine on different types of barrels just to find out what kind of wine to get out and what happens under the various circumstances to see what you finally want.

I actually preferred the wine that was on the amphora as this highlighted a somewhat sweet character with taste of red berries in the wine, while there was a clear density and body that made the balance end up properly. Not that much tannins, which also made me prefer this variant.

Svenska: Förra veckan hade jag äran att tillsammans med Oenoforos få följa med till Simrishamn i Skåne över dagen för att besöka Nordic Sea Winery.

Det var en otrolig upplevelse som jag sent kommer att glömma, väldigt många intryck och en hel drös med inspiration. Wow alltså.

Dagen började med att vi fick en rundtur i fabriken för att se hur produktionen går till. (Man förpackar 14 000 (!) liter i timmen och mellan 24-27 boxar i minuten) Därefter var det vinprovning med ett par utav de viner som Oenoforos producerar, bland annat Footsteps, Crudo Prosecco, Cycliste Côtes du Rhône Villages, Il Nostro med flera. Detta efterföljdes utav en utsökt lunch bestående utav caesarsallad, chorizo, tryffelsalami, kyckling och capresesallad med mera serverat i form utav en "share-with-friends"-stil där man skickade runt faten med mat och avnjöt dessa tillsammans. Perfekt upplägg!

Vi fick även hjälpa till att beskära vinrankor tillsammans med Gerd Stepp som även är ansvarig för det vinprojekt som man på Nordic Sea Winery just nu håller på med. Projektet går ut på att man plockat druvorna (hela klasarna) till vinet nere på sin vingård i Toscana, men sedan inte gjort något mer där utan bara lastat dessa på en kyld lastbil och tagit dem upp till Simrishamn för att färdigställa processen helt och hållet på plats i vineriet här i Sverige. Man har valt att använda sig utav druvan syrah, vilket även detta, likt projektet i övrigt, är väldigt unikt just för att de kommer från Toscana dessutom.

Vi fick provsmaka detta vin direkt från dess olika lagringskärl, dvs. helt nya ekfat, använda ekfat samt amfora-fat vilket är kärl gjorda utav en sorts lera för att frambringa en väldigt unik smak till vinet. Man har valt att lägga vinet på olika sorts fat just för att hitta vilken typ utav vin man vill få fram och vad som händer under de olika omständigheterna för att se vad man slutligen vill ha.

Jag föredrog faktiskt det vin som legat på amfora-fat då detta lyfte fram en något sötaktig karaktär med smak utav röda bär i vinet, samtidigt som det fanns en tydlig densitet och kropp som gjorde att balansen hamnade rätt. Inte så mycket tanniner vilket även det gjorde att jag föredrog just denna variant.

IMG_0727

IMG_0728

IMG_0732

IMG_0697

IMG_0725

IMG_0796

IMG_0753

IMG_0770

IMG_0778

IMG_0811

IMG_0831

IMG_0836Gerd Stepp

IMG_0851

IMG_0867Amfora Amphora

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=z42xRnOLjY8[/embed]

Come along! Häng med!