Alsace Vindag 2017

Igår blev jag inbjuden till Alsace Vindag 2017 på Operaterrassen här i Stockholm.Det var ett väldigt trevligt event där 24 vinproducenter presenterade viner från hela regionens appellationer med olika druvsorter och årgångar. Jag fick även medverka på ett seminarium/vinprovning med Thierry Fritsch som lät oss prova en stor mängd olika viner typiska för Alsace. Jätteroligt! (och gott ;))

Fun facts om Alsace:

  • Man producerar 1,15 hl vin per år, vilket blir ungefär 150 000 000 flaskor
  • Man tillverkar 90 % vitt vin och använder till största delen druvan Riesling, tätt därefter Pinot Blanc
  • Man har väldigt speciellt klimat och jordmån i Alsace-området där även samtliga vinodlingar vätter mot morgonsol, det faller otroligt lite regn per år och man besitter otroliga 13 olika jordmåner! Vilket möjliggör en enormt bred variation i uttryck hos vinerna då detta kombineras med druvor, tid för skörd, etc. 

Yesterday I was invited to Alsace Wine Day 2017 at Operaterrassen here in Stockholm. It was a very nice event where 24 wineries featured wines from all over the region's appellations with different grape varieties and vintages. I even got to participate in a seminar/tasting with Thierry Fritsch who let us sample a variety of wines typical of Alsace. Very funny! (and tasty ;))

Fun facts about Alsace:

  • It produces 1.15 hl wine per year, which is about 150 million bottles
  • It produces 90% white wine and uses mostly Riesling grape, followed closely by Pinot Blanc
  •  The Alsace region has a very special climate and soil plus that all the vineyards are facing the morning sun, it falls incredibly little rain per year and it possesses an incredible 13 different soils! Allowing for a huge wide variation in the expression of the wines when this is combined with grapes, time of harvest, etc.

IMG_8473

IMG_8471

IMG_8470

IMG_8475

IMG_8476

IMG_8478