Bak & Chokladfestivalen 2016

Hej!

Igår var det dags för öppnandet utav årets Bak & Chokladfestival!

Mässan är nordens största i sitt slag och har en väldig bredd då allt från vin, rom, kaffe och marsipan till just choklad finns bland utställarna. Årets trender består utav att man, likt matlagning i övrigt, ser till råvarans ursprung mycket mer. Man intresserar sig för kakaobönans ursprung, vilket plantage den odlats på och vem bonden på just det där plantaget är och hur den mår. Man lägger stor vikt vid att sätta miljömärkningar och Fairtrade på så mycket man kan, och det ser även ut som att konsumenterna vill ha detta och även går med på att betala lite mer för det. Detta är en trend som inte kan bli mycket positivare och mer gynnsam för miljön och en hållbar framtid, tummen upp!

Det förekommer även flertalet föreläsningar, kurser och tävlingar under mässans gång. Bland annat så håller en utav mina före detta lärare på Grythyttan, Jesper Johansson, en föreläsning om "Valrhona Guanajachoklad - Konsten att göra chokladganache". Se programmet och hitta mer information här: www.chokladfestivalen.se/program

Ifall ni är sugna på att besöka mässan så håller den öppet ända till på söndag, så det finns gott om tid att planera in det i helgens schema, följ länken nedan för att ta reda på mer! www.chokladfestivalen.se


Hey!

Yesterday it was time for the opening of this year's Baking & Chocolate Festival!

The fair is the largest of its kind and has a great width with everything from wine, rum, coffee and marzipan to the obvious chocolate among the exhibitors. This year's trends consists of, like cooking in general, the origin of the product a lot more. One is now interested in the origin of the cocoa bean, which plantation it is grown at and who the actual farmer is on that particular plantation and how it is feeling. Big attention is taken at the great importance to put eco-labels and Fairtrade on as much as you can, and it even looks like consumers want this and also agrees to pay a little more for it. This is a trend that can't be much more positive and beneficial for the environment and a sustainable future, thumbs up!

There are also several lectures, courses and competitions during the fair. Among other things, one of my former teachers at Grythyttan, Jesper Johansson, holds a lecture on "Valrhona Guanaja Chocolate - The art of making chocolate ganache." See the program and find more information here: www.chokladfestivalen.se/program

If you are eager to visit the fair, it's open until Sunday this week, so there is plenty of time to plan it into the weekend's schedule. Follow the link below to find out more! www.chokladfestivalen.se

14 1 13

Magnus Johansson & Tony Olsson

7 9 11 8 5 6 4 3

Representanter från Ecuador

Representatives from Ecuador

2